Wat is het verschil tussen kijken naar weerstand en er niet tegen vechten, en ‘onwillig’ zijn? Ik ben een beetje in de war. Moet ik kijken naar de weerstand om een les te doen en niets doen, of zien dat ik onwillig ben en die onwil overwinnen? Soms voel ik weerstand om de les te oefenen omdat ik ergens anders mee bezig ben. Ik zie in dat ik weerstand bied, maar ben ik dan ook onwillig?

Antwoord: Om praktische redenen zijn weerstand en onwil gelijk; ze houden het ego-denksysteem op zijn plaats en verhinderen de denkgeest om voor de Heilige Geest te kiezen. Het belangrijkste is je bewust te zijn van de weerstand/onwil en de onderliggende angst voor liefde te herkennen, zonder jezelf daarvoor te veroordelen. Jezus weet hoe diep onze angst is en loopt vooruit op onze weerstand in de instructies die hij in de Inleiding tot het Werkboek geeft: “Tegen een aantal ervan [van de ideeën] zul je je misschien heftig verzetten. Dit alles is niet van belang en zal hun uitwerking niet verminderen […] wat je reacties op de ideeën ook mogen zijn – gebruik ze. Meer wordt er niet gevraagd” (WIn.9:2-5). Deze passage houdt ook de boodschap in dat we niet verbaasd moeten zijn als we weerstand ondervinden, dat we er niet tegen moeten vechten, er niet over moeten oordelen, maar gewoon moeten oefenen volgens de instructies. Een oefening overslaan is louter tijdverlies en vertraagt de terugkeer naar het bewustzijn van de aanwezigheid van liefde (TIn.1:7). Aangezien de tijd werd gemaakt als vertragingstactiek, hebben we zoveel tijd als we willen nemen. Zo zegt Jezus ons in het Handboek: “… dit alles [is] maar een kwestie van tijd. Aan het eind zal iedereen antwoord geven [op de oproep om de Verzoening te aanvaarden] […] (H1.2:8-9).

Wanneer onze eigen ervaring ons ervan overtuigt dat het heel pijnlijk is om de liefde te weerstaan, zullen we geleidelijk aan ophouden met ons te verzetten. Bereidwilligheid en motivatie komen dan in de plaats van weerstand/onwil. We beginnen dan pijn (het ego) los te laten en vrede (de Heilige Geest) te aanvaarden. Het enige wat we ondertussen met weerstand of onwil kunnen doen, is die niet te ontkennen of ertegen te vechten, maar af te wachten met het geduld van iemand die weet dat de uitkomst zeker is (zie T4.II.5).

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina