Is er verschil tussen waak- en slaapdromen als aanduiding voor welk denksysteem en voor welke leraar je werkelijk kiest: voor het ego of voor de Heilige Geest? Tijdens mijn waakdroom bestudeer ik elke dag urenlang de principes van Een cursus in wonderen. Ik probeer in een juiste staat van denken te verkeren en bereid te zijn mezelf en anderen niet te veroordelen, noch een oordeel te vellen over het feit dat de wereld en het lichaam nog steeds werkelijk lijken voor mij. Zo vind ik heel vaak vrede, of ben ik bereid vrede te vinden. Maar zodra ik overga naar de slaapdroom, lijkt het ego heer en meester. Ik merk niets van al mijn studie en oefeningen om mijn denkgeest te trainen. De dromen zijn onzinnig, gek, eng, en weerspiegelen geen enkele heiligheid. Bepalen mijn nachtelijke dromen dan werkelijk de overtuigingen in mijn denkgeest? Ontkennen deze dromen mijn waakdromen en doen ze hen teniet? Wanneer mijn denkgeest genezen is, is de inhoud van mijn dag- en nachtdromen dan hetzelfde? Zorgt luisteren naar Cursus-gerelateerde geluidsbandjes vóór het slapengaan en tijdens de slaap ervoor dat ideeën makkelijker tot je denkgeest doordringen dan wanneer je wakker bent?

Antwoord: Als je in gedachten houdt dat het ego altijd ten doel heeft verschillen werkelijk te doen lijken, ga je inzien dat je vraag over de verschillen tussen je waak- en slaaptoestand enkel een ander domein is waarin het ego je in verwarring probeert te brengen, zodat het je denkgeest in zijn greep kan houden. En zoveel te beter voor het ego, als het jou ertoe brengt de waarde en geldigheid in twijfel te trekken van verschuivingen die jij al ervaart in sommige aspecten van je leven!

In plaats van geloven dat er een kwalitatief verschil is tussen waak- en slaapdromen, is het van meer nut als je inziet dat jij je in sommige omstandigheden herinnert dat je een keuze hebt en dat in andere vergeet. Voor sommige mensen wordt dat misschien weerspiegeld door verschil in de intensiteit van hun reactie en bereidheid tot vergeven tussen hun relaties thuis en die op het werk. Bij anderen kan het verschil zijn dat hun ego sterker reageert op de ene ouder dan op de andere. En in jouw geval is er een verschil tussen je waak- en slaaptoestand met betrekking tot het je al dan niet herinneren van de Heilige Geest. De oplossing is altijd dezelfde, ongeacht de specifieke omstandigheden waarin het ego de overhand lijkt te hebben. Zodra je beseft dat het ego het heeft overgenomen en dat jijzelf ook een andere leraar kunt kiezen – of het nu midden in een ego-reactie gebeurt of wat later – is het enige wat je hoeft te doen de hulp vragen die de Heilige Geest je biedt. Dus in jouw geval maakt het niet uit, of jij het je herinnert terwijl je nog slaapt of pas als je wakker wordt. Het enige wat jij hoeft te doen is inzien dat het je ego is en dat je nu een andere keuze kunt maken.

Na verloop van tijd leren we onze vergevingslessen te veralgemenen naar steeds meer relaties, situaties en gemoedstoestanden. Maar we hoeven ons niet bezig te houden met ons afvragen waarom er onderweg verschillen optreden. Onze enige zorg is inzien waar we nog aarzelen om dan, wanneer we er klaar en bereid voor zijn, de vergevingsprincipes op die gedachten toe te passen. Het is duidelijk dat je weet, als je wakker wordt, dat je slaapdromen alleen over gedachten in je denkgeest gaan en niet over schijnbaar werkelijke gebeurtenissen met gevolgen op lange termijn. Het feit dat ze nog steeds macht lijken te hebben toont eenvoudig het verlangen van het ego om werkelijk te zijn. Dus veralgemenen als je wakker wordt moet alsmaar gemakkelijker worden. Mettertijd ga jij je herinneren dat je ook tijdens je slaapdromen een keuze kunt maken. Maar of jij je dat tijdens de droom zelf herinnert, is niet van cruciaal belang, behalve vanuit gezichtspunt van je ego. Voor een verdere bespreking van waakdromen versus slaapdromen, kun je V#041 bestuderen.

Of er meer bereidheid is de principes van de Cursus te leren, bij het inslapen of tijdens de slaap, daarop bestaat geen definitief antwoord, want individuen verschillen van elkaar. Sommige studenten vinden luisteren naar geluidsbandjes in feite een geweldige manier om hen te helpen inslapen!

 

 

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina