Ik maak heel veel gebruik van zelfhulpboeken. Ik heb gelezen dat psychotherapie en counseling studenten van Een cursus in wonderen kunnen helpen om de blokkades van het ego voor het bewustzijn van de aanwezigheid van liefde aan het licht te brengen. Geldt dit ook voor zelfhulpmethoden? Of raken mensen die zelfhulpmethoden toepassen eerder verstrikt in hun eigen problemen dan degenen die formele counseling volgen?

Antwoord: Psychotherapie en counseling hebben een meerwaarde boven zelfhulpmethoden omdat iemand anders jouw ego observeert (hopelijk zonder oordelen) en je kan wijzen op de dynamiek ervan op gebieden die je misschien heel effectief voor jezelf verbergt. Het is meestal makkelijker de verdedigingen van iemand anders te herkennen dan die van jezelf. Maar zelfhulpboeken kunnen nog altijd waarde hebben. Als je eerlijk wilt zijn tegenover jezelf, kunnen ze je helpen je eigen patronen van inadequaat gedrag te identificeren en ook je gedachten waar dit gedrag uit voortkomt.

Om de bruikbaarheid te beoordelen van elk hulpmiddel voor zelfverbetering, inclusief therapie, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Helpt me dit om meer verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gedachten, gevoelens en handelingen, of versterkt het de egodynamiek om de verantwoordelijkheid voor mijn slechte functioneren en het feit dat ik me ongelukkig voel bij anderen te leggen? (Echter, de ontdekking dat ik anderen de schuld geef kan een belangrijke eerste stap zijn in de genezing, als ik dat voorheen niet tot me wilde laten doordringen.)

Gaat dit me helpen mijn verborgen motivaties te ontdekken, of is het waarschijnlijker dat dit me helpt om ze juist verborgen te houden omdat de nadruk ligt op verandering van de vorm, zoals gedrag en presentatie, in plaats van op de eronderliggende inhoud, zoals gedachten en doel? (Hoewel soms het wijzigen van inadequaat en destructief gedrag – bijvoorbeeld een verslaving – een belangrijke eerste stap kan zijn, die aangeeft dat er bereidheid is tot verandering op een dieper niveau.)

Een van de beperkingen van vrijwel elke therapeutische benadering in de wereld, of er nu een therapeut bij betrokken is of dat je alleen werkt, is dat het doel ervan verbetering van de droom is. Het doel van de Cursus daarentegen is je op het pad naar ontwaken te begeleiden. Zelfhulp is eigenlijk hulp om een beter egozelf te maken. Niet dat daar iets mis mee is, maar het brengt je niet daar waar de Cursus je heenleidt en het kan je uiteindelijk in de tegenovergestelde richting leiden. De enige werkelijke genezing is vergeving. We kunnen dit op slimme manieren vermijden, zo lang we de pijn kunnen verdragen. Maar uiteindelijk komen we erachter dat onze oordelen overdragen aan de Hulp van de ene ware Therapeut, de enige manier is om het Zelf te vinden waar we in werkelijkheid naar zoeken.

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina