Een Cursus in Wonderen

Vraag- en antwoordservice

V#314 Ik haat het kwade en mijn boosheid weerhoudt me ervan te vergeven

Een probleem dat niet weg wil gaan, wat ik ook doe, betreft het kwade in mensen die in mijn leven zijn: mishandeling, verwaarlozing, egoïsme. Ik wil wel vergeven, maar eerlijk gezegd kan ik het niet, want van binnen ben ik boos en haat ik het kwade. Gebed geeft me veel bevestiging van liefde. Ik heb deze liefde nodig van mensen, maar ik ben ook bang voor mensen. Hoe kan ik door deze muur heen breken die mijn innerlijke vrede in de weg staat?

Antwoord: Dit soort situaties zijn meestal moeilijk om doorheen te werken. Het vereist heel veel geduld en zachtheid met jezelf. Vergeving betekent natuurlijk nooit dat je de ‘objectieve feiten’ ontkent: de mishandeling, verwaarlozing en egoïsme. Het vraagt dat je je kwaadheid en gevoelens van slachtofferschap naar de liefdevolle, niet-oordelende aanwezigheid brengt binnen in jezelf, en alleen maar waarneemt dat je anderen verantwoordelijk houdt voor jouw gebrek aan vrede. Als je probeert te vergeven terwijl je dat eigenlijk niet wilt, dan vecht je tegen jezelf. Het resultaat is dat je je nog schuldiger voelt, en dat hoef je jezelf niet aan te doen. Vasthouden aan schuld en kwaadheid is niet zondig en het heeft geen effect op Jezus’ liefde voor jou; het belet je eenvoudigweg vredig te zijn en die liefde te ervaren, zoals je al weet. Dat is alles.

Wanneer je in contact bent met je gevoelens over het kwaad, dan kun je denken aan Jezus’ advies wanneer hij spreekt over de oorspronkelijke keuze om ons af te scheiden van God: “Noem het geen zonde maar waanzin, want dat was het en dat blijft het. Rust haar niet uit met schuld, want schuld veronderstelt dat ze in werkelijkheid tot stand werd gebracht. En bovenal: wees er niet bang voor” (T18.I.6:7,8,9). Als je het kwaad haat, dan ben je er bang voor. En dan ben je vergeten dat wanneer liefde ernaar kijkt, zij enkel een nietig, dwaas idee ziet, zonder de macht om liefde op enigerlei wijze aan te tasten. Dat betekent dat de waarheid omtrent jou onaangetast is door wat je waargenomen hebt als het kwaad in anderen. Het deel van jou dat bang is voor die waarheid blijft het kwaad zien als werkelijk en machtig, en in staat jou te verzwakken.

Tenslotte, een therapeut of counselor zou je kunnen helpen om een begin te maken met het herstellen van je innerlijke kracht, en met jou kunnen werken aan je angst voor relaties. Je zou vervolgens kunnen kijken naar de diepere problematiek en hierop de principes van Een cursus in wonderen toepassen.

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina